Čínska firma Dalian Wanda investuje v Británii vyše miliardu GBP

19.06.2013 Celý región

Londýn 19. júna (TASR) - Čínska developerská spoločnosť Dalian Wanda Group oznámila, že investuje viac ako 1 miliardu libier do výstavby luxusného hotela v Londýne a do kúpy väčšinového podielu v britskej firme, ktorá vyrába jachty. Informovali o tom agentúra DPA a internetový portál BBC.

Wanda zaplatí 320 miliónov GBP (373,74 milióna eur) za takmer 92-% podiel vo firme Sunseeker International, ktorej jachty sa objavili vo filmoch o legendárnom agentovi 007 - Jamesovi Bondovi.

Okrem toho chce čínska spoločnosť postaviť v Londýne päťhviezdičkový hotel za 700 miliónov GBP. Bude to prvý hotel čínskej siete Wanda v zahraničí.

Podľa londýnskeho starostu Borisa Johnsona rozhodnutie čínskej firmy je "ďalšou známkou rastúcej popularity Londýna ako miesta, kde sa dobre žije, pracuje a podniká".

Wang Tien-lien, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Wanda, dodal, že londýnsky trh s nehnuteľnosťami ponúka výborné investičné príležitosti. Spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1998, už prevádzkuje 34 päťhviezdičkových hotelov v Číne a plánuje expanziu do zahraničia. Londýn je jej prvým krokom do sveta.

Kúpa výrobcu jácht Sunseeker má zase čínskej firme pomôcť získať bohatú klientelu a upevniť si pozíciu na zahraničnom trhu v oblasti cestovného ruchu aj zábavy.

Wanda vlani kúpila druhú najväčšiu sieť kín v USA a jej investičné portfólio zahŕňa okrem luxusných hotelov aj obchodné domy a komerčné nehnuteľnosti.
 

Vyberte región